Wosk pszczeli

Wosk pszczeli jest płytkowatym, białym produktem wydzieliny gruczołów  wosku pszczelego u pszczół miodowych, który jest używany do produkcji  ich plastrów. . Jego pozyskiwanie jest możliwe w różny sposób. Wosk pszczeli jest uznany za  bardzo dobrze tolerowany składnik tłuszczowy w produkcji kosmetyków , i tylko w sporadycznych przypadkach mogą pozostałości pyłku, wywołać reakcje alergiczne. On jest głównie używany jako dawca  konsystencji i słaby emulgator. Wosk pszczeli  daje produktom lekką konsystencję i tworzy delikatną warstwę ochronną na skórze , która szczególnie u skóry spierzchniętej, popękanej  i podrażnionej  ma niesamowicie kojące działanie. W kosmetykach dekoracyjnych  jest używany, aby podnieść temperaturę topnienia  produktów. Produkty pielęgnacji włosów zawierają wosk pszczeli  w niskiej koncentracji , ponieważ można jego używać dla połysku  i wsparcia działania.

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo,  3rd Edition 2012


Produkty z Wosk pszczeli.