Babka lancetowata

Babka lancetowata pochodzi głównie z umiarkowanej Europy, Ameryki Północnej i Azji Środkowej, ale dzisiaj jest uprawiana  w wielu krajach  lub została do nich zaciągnięta. Ona jest używana dla wspierania leczenia ran , ponieważ przyśpiesza krzepnięcie krwi  i łagodzi ukąszenia owadów. Jej garbniki  mają działanie ściągające , substancje śluzowe - łagodzą podrażnienia  przy zapaleniach . Roślina jest badrzo dobrze tolerowana i nadaje się do pielęgnacji  wrażliwej i nieczystej skóry.

Właściwości kosmetyczne:

  • przyspiesza krzepnięcia krwi, ma działanie lecznicze
  • koi -  idealna w leczeniu ukąszeń owadów
  • ściągające i przeciwzapalne, w leczeniu zapalnych i zanieczyszczonej skóry
  • szczególnie dobrze tolerowana, nadaje się do skóry wrażliwej

źródło: Heike Käser 2010, , "Surowce kosmetyków naturalnych", linz, wydawnictwo Freya, 3.edycja 2012


Produkty z Babka lancetowata: