Chmiel

Chmiel należy do rodziny konopiowatych i jest zadomowiony w Europie  Środkowej. On jest stosowany  tradycyjnie  przy źle się gojących ranach  i zapaleniach skóry , ma działanie stymulujące na produkcję kolagenu  skóry i daje idealną pielęgnację dla skóry suchej i dojrzałej.

Właściwości kosmetyczne:

  • przeciwzapalne i lecznicze  działanie na uszkodzoną skórę
  • stymuluje produkcję kolagenu skóry, idealny dla skóry suchej i dojrzałej

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo , 3 edycja 2012

W terapii aromatycznej  działa chmiel jako afrodyzjak , rozluźniająco  i wzmacnia nerwy . On jest silnie uspakajającym i nadaje się przy zaburzeniach snu i niepokoju.

źródło:  Markus Schirner  2002, "Olejki eteryczne", Schirner wydawnictwo, Darmstadt, 4 -a edycja 2011


Produkty z Chmiel.