Drzewo herbaciane

Drzeo  herbaciane należy do rodziny mirtowatych  i pochodzi z Australii i Azji Południowo-Wschodniej. Jego olej jest pozyskiwany z liści  i ma , w produktach kosmetycznych, działanie  antyseptyczne, przeciwbakteryjne, silnie  dezynfekujące, przeciwzapalne i przyspieszające gojenie się ran. On jest optymalnym surowcem dla produktów leczenia  trądziku, egzemy i łuszczycy, leczenia ukąszeń owadów, swędzącej skóry  i oparzeń oraz redukcji przebarwień. Ponadto może być stosowanym  w pielęgnacji włosów z łupieżem , pielęgnacji ząbów i zapaleń w jamie ustnej .
W terapii aromatycznej jest uważany olejek z drzewa herbacianego za tonik i pomoc  przy nerwowości i niepokoju.On mobilizuje psychiczne i fizyczne rezerwy siłowe  . Uwaga jest konieczna, ponieważ może wywoływać alergiczne reakcje.

źródło.  Markus Schirner  2002, "Olejki eteryczne", Schirner wydawnictwo , Darmstadt, 4. edycja 2011


Produkty z Drzewo herbaciane :