Gliceryna

Gliceryna  jest składnikiem  własnego systemu wilgotności skóry i jest, jako własna substancja skóry, dobrze tolerowana.. W przemyśle  jest ona produktem ubocznym  chemicznej przemiany oleju  np.poprzez rozszczepianie roślinnych lub zwierzących  tłuszczy w glicerynie i kwasach tłuszczowych ,może być pozyskiwaną z propylenu , który jest produktem ubocznym  produkcji biodiesla.
W branży kosmetycznej wiąże gliceryna silnie wilgoć, ma działanie ochronne i regenerujące własną barierę ochronną skóry. Dzięki temu podnosi się efektywnie własna elastyczność skóry. Jako dodatek do produktów powierzchniowo czynnych ( tenzydy) ma gliceryna działanie łagodzące i redukujące podrażnienia skóry  i - szkody. W produktach pielęgnacyjnych  dla suchej skóry  i suchych włosów  jest gliceryna  idealnym składnikiem utrzymującym wilgoć i łagodzącym podrażnienia.

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych ", Linz, Freya wydawnictwo,  3rd Edition 2012


Produkty z Gliceryna: