Jojoba

Ten olejek jest pozyskiwany z około 1 cm dużych , brązowych nasion  zdrewniałego, wiecznie zielonego krzewu , rosnącego  w amerykańskiej pustyni Sonora . Pod względem chemicznym jest olejek jojoba  płynnym woskiem. On produkuje delikatną warstwę tłuszczową  na skórze , bez jej izolowania. On posiada zdolność rozprzestrzeniania w obrębie zrogowaciałej skóry  i jej zmiękczania od środka  co podnosi jej elastyczność.  On  jest bardzo powolnie rozkładany w skórze  i dlatego chroni ją bardzo długo przed utratą wilgoci  bez dodatkowego natłuszczania. Dlatego jest olejek jojoba tak dobrze znany z jego nawilżających właściwości.  Ponieważ ten olejek nie może być metabolizowany przez wiele organizmów  i tym samym odciąga im źródło życia , działa przeciw bakteryjnie  przeciw bakterii wywołującej trądzik i zaskórniaki  (Propionibacterius acnes).  Dlatego jest wspaniałym składnikiem tłuszczowym w pielęgnacji nieczystej skóry . Ze względu na te zalety nie potrzebują  produkty z olejkiem jojoba  prawie żadnych środków konserwujących , bo mikroorganizmy nie mogą się rozmnażać.
Kolejną  zaletą tego nadzwyczajnego olejku  jest jego silne przeciwutleniaczowe działanie. On jest bardzo dobrze tolerowanym i wsiąka bardzo łatwo w skórę, także skóra dojrzała i sucha korzystają z jego nawilżających właściwości . Ten geniusz  nadaje sią także do pielęgnacji włosów. On jest po prostu uniwersalnym w kosmetykach.

Właściwości kosmetyczne:

  • wolny od bodźców
  • zapobiega rozprzestrzenianiu się zarazków, idealny dla nieczystej skóry
  • zmiękcza skórę
  • długotrwałe chroni skórę przed utratą wilgoci
  • intensywne, pielęgnujące działanie , optymalny dla dojrzałej i suchj skóry
  • idealny również do pielęgnacji włosów
  • nie przetłuszczający

źródło:  Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Verlag wydawnictwo, 3. edycja 2012


Produkty z Jojoba: