Kaolin

Ta glinka  jest wolnym od żelaza połączeniem krzemianu potasu z wysoką zawartością kaolinitu. Ona jest  bardzo drobnoziarnista i ma silne własności sorpcji , co oznacza. że wiąże wilgoć  i substancje. Nadaje się wyśmienicie  dla maseczek ,  produktów oczyszczających skórę , ale również w pudrze  i jako stabilizator emulsji . Kaolin  jest bardzo delikatny  i przeciwdziała tłustej skórze.

źródło: Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, wydawnictwo freya,3.edycja 2012


Produkty z Kaolin :