Dieta i trądzik - czy istnieje związek?

poniedziałek, 08 czerwca 2020

Dieta i trądzik - czy istnieje związek?

Trądzik zwykle pojawia się w latach młodzieńczych, na które przypada faza zmagania się z budowaniem poczucia własnej wartości. Czy sposób odżywiania może mieć wpływ na przebieg tej choroby skóry? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Co powoduje trądzik?

U większości osób trądzik całkowicie znika w późnym wieku nastoletnim lub w kilka lat po przekroczeniu dwudziestki. Jednak czasami problem ten może być znacznie bardziej uporczywy... Co więcej, po raz pierwszy trądzik może się pojawić i rozwinąć również u osób po dwudziestce lub trzydziestce.

Dokładne przyczyny tego zjawiska wciąż nie są znane, choć dermatolodzy uważają, że ważną rolę odgrywa tutaj kilka czynników, jak np.: odziedziczone geny, naruszenie równowagi hormonalnej, problemy z wagą, stany zapalne wewnątrz organizmu i nasilenie stresu emocjonalnego.

Brytyjskie Stowarzyszenie Dermatologów dopuszcza możliwość, że gruczoły skórne wytwarzające sebum u osób z trądzikiem są szczególnie wrażliwe na - nawet normalne - poziomy ważnych hormonów w ludzkim ciele. W rezultacie gruczoły te wytwarzają nadmiar oleju.

Może się też zdarzyć, że komórki skóry wyściełające pory po obumarciu nie odłączają się prawidłowo, co powoduje blokowanie porów i powstawanie pęcherzyków. Takie środowisko sprzyja namnażaniu się bakterii wywołujących trądzik, które żyją na skórze każdego człowieka.

Trądzik dietetyczny z perspektywy historii

Już na przełomie XIX i XX wieku naukowcy spekulowali, że może istnieć związek między dietą a trądzikiem. W tym czasie przetworzona żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, jak również banany, orzechy, czekolada, cukier, ser i alkohol zostały wskazane jako winowajcy.

Jednak w latach 60. XX wieku dwa badania, których wyniki stały się bardzo rozpowszechnione, nie wykazały związku między trądzikiem a nawykami żywieniowymi. W rezultacie podręczniki zostały zmienione, a dermatolodzy uznali rozmowy o związku trądziku i odżywiania za nienaukowe dywagacje.

Co ciekawe, współczesne metody ukazały, że te dwa szeroko zakrojone badania zawierały wady projektowe, które doprowadziły do wysnucia błędnych wniosków. Rezultatem było 40 lat braku badań w tej istotnej dziedzinie. Dopiero niedawno badania nad związkiem między powstawaniem trądziku a odżywianiem zostały z zapałem wznowione.

Najnowsze badania

Stwierdzenia o związku między trądzikiem a odżywianiem pojawiły się ponownie w 2002 r., kiedy to naukowcy głosili, że trądzik praktycznie nie występuje w społeczeństwach z kręgu kultur innych niż zachodnia. Naukowcy doszli do wniosku, że te znaczące różnice we wskaźnikach występowania trądziku pomiędzy społeczeństwami nie mogą zostać przypisane wyłącznie wpływowi genów. W taką skalę zjawiska musiały być zaangażowane inne czynniki środowiskowe - najprawdopodobniej styl odżywiania.

Nawyki żywieniowe badanych społeczeństw z kręgu kultur odmiennych od zachodniej bazują na regularnym spożywaniu nieprzetworzonych produktów roślinnych o niskim wskaźniku glikemicznym. (Oto link do badania.)

Jeśli dieta odgrywa rolę w pojawianiu się trądziku, prawdopodobnie wynika to ze zdolności niektórych pokarmów do nasilania złożonych procesów powodujących trądzik. Najbardziej aktualne założenia dotyczące relacji trądziku i stylu odżywiania przypisują rolę produktom mlecznym i konkretnego wskaźnika glikemicznego przypisanego żywności.

W następnym artykule przyjrzymy się bliżej obu teoriom i zasugerujemy środki, które mogą pomóc w walce z trądzikiem.