Dieta i trądzik - czy istnieje związek?
Udostępnij:
Trądzik zwykle pojawia się w latach młodzieńczych, na które przypada faza zmagania się z budowaniem poczucia własnej wartości. Czy sposób odżywiania może mieć wpływ na przebieg tej choroby skóry? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Co powoduje trądzik?
U większości osób trądzik całkowicie znika w późnym wieku nastoletnim lub w kilka lat po przekroczeniu dwudziestki. Jednak czasami problem ten może być znacznie bardziej uporczywy... Co więcej, po raz pierwszy trądzik może się pojawić i rozwinąć również u osób po dwudziestce lub trzydziestce.
Dokładne przyczyny tego zjawiska wciąż nie są znane, choć dermatolodzy uważają, że ważną rolę odgrywa tutaj kilka czynników, jak np.: odziedziczone geny, naruszenie równowagi hormonalnej, problemy z wagą, stany zapalne wewnątrz organizmu i nasilenie stresu emocjonalnego.
Brytyjskie Stowarzyszenie Dermatologów dopuszcza możliwość, że gruczoły skórne wytwarzające sebum u osób z trądzikiem są szczególnie wrażliwe na - nawet normalne - poziomy ważnych hormonów w ludzkim ciele. W rezultacie gruczoły te wytwarzają nadmiar oleju.
Może się też zdarzyć, że komórki skóry wyściełające pory po obumarciu nie odłączają się prawidłowo, co powoduje blokowanie porów i powstawanie pęcherzyków. Takie środowisko sprzyja namnażaniu się bakterii wywołujących trądzik, które żyją na skórze każdego człowieka.
Trądzik dietetyczny z perspektywy historii
Już na przełomie XIX i XX wieku naukowcy spekulowali, że może istnieć związek między dietą a trądzikiem. W tym czasie przetworzona żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, jak również banany, orzechy, czekolada, cukier, ser i alkohol zostały wskazane jako winowajcy.
Jednak w latach 60. XX wieku dwa badania, których wyniki stały się bardzo rozpowszechnione, nie wykazały związku między trądzikiem a nawykami żywieniowymi. W rezultacie podręczniki zostały zmienione, a dermatolodzy uznali rozmowy o związku trądziku i odżywiania za nienaukowe dywagacje.
Co ciekawe, współczesne metody ukazały, że te dwa szeroko zakrojone badania zawierały wady projektowe, które doprowadziły do wysnucia błędnych wniosków. Rezultatem było 40 lat braku badań w tej istotnej dziedzinie. Dopiero niedawno badania nad związkiem między powstawaniem trądziku a odżywianiem zostały z zapałem wznowione.
Najnowsze badania
Stwierdzenia o związku między trądzikiem a odżywianiem pojawiły się ponownie w 2002 r., kiedy to naukowcy głosili, że trądzik praktycznie nie występuje w społeczeństwach z kręgu kultur innych niż zachodnia. Naukowcy doszli do wniosku, że te znaczące różnice we wskaźnikach występowania trądziku pomiędzy społeczeństwami nie mogą zostać przypisane wyłącznie wpływowi genów. W taką skalę zjawiska musiały być zaangażowane inne czynniki środowiskowe - najprawdopodobniej styl odżywiania.
Nawyki żywieniowe badanych społeczeństw z kręgu kultur odmiennych od zachodniej bazują na regularnym spożywaniu nieprzetworzonych produktów roślinnych o niskim wskaźniku glikemicznym. (Oto link do badania.)
Jeśli dieta odgrywa rolę w pojawianiu się trądziku, prawdopodobnie wynika to ze zdolności niektórych pokarmów do nasilania złożonych procesów powodujących trądzik. Najbardziej aktualne założenia dotyczące relacji trądziku i stylu odżywiania przypisują rolę produktom mlecznym i konkretnego wskaźnika glikemicznego przypisanego żywności.
W następnym artykule przyjrzymy się bliżej obu teoriom i zasugerujemy środki, które mogą pomóc w walce z trądzikiem.
Ostatnia ocena
-
- Dla wrażliwej skory
- Wspomaga regenerację komórek
- Intensywnie nawilżające
-
- Dla wrażliwej i zaczerwienionej skóry
- Nawilżający i ochronny
- Przyjemna i lekka konsystencja
-
- Krycie średnie do mocnego
- Świeże, matowe wykończenie
- Z filtrem mineralnym SPF 30
-
- Odżywia i naprawia
- Pielęgnuje naskórek
- Zapobiega łamaniu paznokci