Dieta i trądzik - czy istnieje związek?
Trądzik zwykle pojawia się w latach młodzieńczych, na które przypada faza zmagania się z budowaniem poczucia własnej wartości. Czy sposób odżywiania może mieć wpływ na przebieg tej choroby skóry? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Co powoduje trądzik?
U większości osób trądzik całkowicie znika w późnym wieku nastoletnim lub w kilka lat po przekroczeniu dwudziestki. Jednak czasami problem ten może być znacznie bardziej uporczywy... Co więcej, po raz pierwszy trądzik może się pojawić i rozwinąć również u osób po dwudziestce lub trzydziestce.
Dokładne przyczyny tego zjawiska wciąż nie są znane, choć dermatolodzy uważają, że ważną rolę odgrywa tutaj kilka czynników, jak np.: odziedziczone geny, naruszenie równowagi hormonalnej, problemy z wagą, stany zapalne wewnątrz organizmu i nasilenie stresu emocjonalnego.
Brytyjskie Stowarzyszenie Dermatologów dopuszcza możliwość, że gruczoły skórne wytwarzające sebum u osób z trądzikiem są szczególnie wrażliwe na - nawet normalne - poziomy ważnych hormonów w ludzkim ciele. W rezultacie gruczoły te wytwarzają nadmiar oleju.
Może się też zdarzyć, że komórki skóry wyściełające pory po obumarciu nie odłączają się prawidłowo, co powoduje blokowanie porów i powstawanie pęcherzyków. Takie środowisko sprzyja namnażaniu się bakterii wywołujących trądzik, które żyją na skórze każdego człowieka.
Trądzik dietetyczny z perspektywy historii
Już na przełomie XIX i XX wieku naukowcy spekulowali, że może istnieć związek między dietą a trądzikiem. W tym czasie przetworzona żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, jak również banany, orzechy, czekolada, cukier, ser i alkohol zostały wskazane jako winowajcy.
Jednak w latach 60. XX wieku dwa badania, których wyniki stały się bardzo rozpowszechnione, nie wykazały związku między trądzikiem a nawykami żywieniowymi. W rezultacie podręczniki zostały zmienione, a dermatolodzy uznali rozmowy o związku trądziku i odżywiania za nienaukowe dywagacje.
Co ciekawe, współczesne metody ukazały, że te dwa szeroko zakrojone badania zawierały wady projektowe, które doprowadziły do wysnucia błędnych wniosków. Rezultatem było 40 lat braku badań w tej istotnej dziedzinie. Dopiero niedawno badania nad związkiem między powstawaniem trądziku a odżywianiem zostały z zapałem wznowione.
Najnowsze badania
Stwierdzenia o związku między trądzikiem a odżywianiem pojawiły się ponownie w 2002 r., kiedy to naukowcy głosili, że trądzik praktycznie nie występuje w społeczeństwach z kręgu kultur innych niż zachodnia. Naukowcy doszli do wniosku, że te znaczące różnice we wskaźnikach występowania trądziku pomiędzy społeczeństwami nie mogą zostać przypisane wyłącznie wpływowi genów. W taką skalę zjawiska musiały być zaangażowane inne czynniki środowiskowe - najprawdopodobniej styl odżywiania.
Nawyki żywieniowe badanych społeczeństw z kręgu kultur odmiennych od zachodniej bazują na regularnym spożywaniu nieprzetworzonych produktów roślinnych o niskim wskaźniku glikemicznym. (Oto link do badania.)
Jeśli dieta odgrywa rolę w pojawianiu się trądziku, prawdopodobnie wynika to ze zdolności niektórych pokarmów do nasilania złożonych procesów powodujących trądzik. Najbardziej aktualne założenia dotyczące relacji trądziku i stylu odżywiania przypisują rolę produktom mlecznym i konkretnego wskaźnika glikemicznego przypisanego żywności.
W następnym artykule przyjrzymy się bliżej obu teoriom i zasugerujemy środki, które mogą pomóc w walce z trądzikiem.
Ostatnia ocena
-
4.6 (40)Bioearth Family 3w1 szampon i żel do mycia z drzewem herbacianym, 500 ml
-10%- Dla wszystkich rodzajów skóry
- Szczególnie łagodne
- Idealny po uprawianiu sportu
43,99 zł 48,99 zł (87,98 zł / l)Dostawa do 23 grudnia
-
4.7 (416)Khadi® Roślinna farba do włosów henna, amla i jatrofa, 100 g
-11%- Mocna, intensywna czerwień - aż po mahoń
- Daje objętość i blask
- Bez sztucznych dodatków
52,25 zł 59,00 zł (522,50 zł / kg)Dostawa do 23 grudnia
-
4.4 (37)Soapwalla Dezodorant w kremie, Classic (56 g)
-10%- Wegańskie
- Hamuje rozwój bakterii
- Bez soli aluminium
80,56 zł 90,00 zł (1 438,57 zł / kg)Dostawa do 16 stycznia
-
4.3 (333)Martina Gebhardt Krem różany, 50 ml
-10%- Dla skóry wrażliwej i suchej
- Z wysokiej jakości olejkiem różanym
- Wygładzenie i ujędrnienie
96,29 zł 107,00 zł (1 925,80 zł / l)Dostawa do 23 grudnia