Dieta i trądzik - czy istnieje związek?
Trądzik zwykle pojawia się w latach młodzieńczych, na które przypada faza zmagania się z budowaniem poczucia własnej wartości. Czy sposób odżywiania może mieć wpływ na przebieg tej choroby skóry? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Co powoduje trądzik?
U większości osób trądzik całkowicie znika w późnym wieku nastoletnim lub w kilka lat po przekroczeniu dwudziestki. Jednak czasami problem ten może być znacznie bardziej uporczywy... Co więcej, po raz pierwszy trądzik może się pojawić i rozwinąć również u osób po dwudziestce lub trzydziestce.
Dokładne przyczyny tego zjawiska wciąż nie są znane, choć dermatolodzy uważają, że ważną rolę odgrywa tutaj kilka czynników, jak np.: odziedziczone geny, naruszenie równowagi hormonalnej, problemy z wagą, stany zapalne wewnątrz organizmu i nasilenie stresu emocjonalnego.
Brytyjskie Stowarzyszenie Dermatologów dopuszcza możliwość, że gruczoły skórne wytwarzające sebum u osób z trądzikiem są szczególnie wrażliwe na - nawet normalne - poziomy ważnych hormonów w ludzkim ciele. W rezultacie gruczoły te wytwarzają nadmiar oleju.
Może się też zdarzyć, że komórki skóry wyściełające pory po obumarciu nie odłączają się prawidłowo, co powoduje blokowanie porów i powstawanie pęcherzyków. Takie środowisko sprzyja namnażaniu się bakterii wywołujących trądzik, które żyją na skórze każdego człowieka.
Trądzik dietetyczny z perspektywy historii
Już na przełomie XIX i XX wieku naukowcy spekulowali, że może istnieć związek między dietą a trądzikiem. W tym czasie przetworzona żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, jak również banany, orzechy, czekolada, cukier, ser i alkohol zostały wskazane jako winowajcy.
Jednak w latach 60. XX wieku dwa badania, których wyniki stały się bardzo rozpowszechnione, nie wykazały związku między trądzikiem a nawykami żywieniowymi. W rezultacie podręczniki zostały zmienione, a dermatolodzy uznali rozmowy o związku trądziku i odżywiania za nienaukowe dywagacje.
Co ciekawe, współczesne metody ukazały, że te dwa szeroko zakrojone badania zawierały wady projektowe, które doprowadziły do wysnucia błędnych wniosków. Rezultatem było 40 lat braku badań w tej istotnej dziedzinie. Dopiero niedawno badania nad związkiem między powstawaniem trądziku a odżywianiem zostały z zapałem wznowione.
Najnowsze badania
Stwierdzenia o związku między trądzikiem a odżywianiem pojawiły się ponownie w 2002 r., kiedy to naukowcy głosili, że trądzik praktycznie nie występuje w społeczeństwach z kręgu kultur innych niż zachodnia. Naukowcy doszli do wniosku, że te znaczące różnice we wskaźnikach występowania trądziku pomiędzy społeczeństwami nie mogą zostać przypisane wyłącznie wpływowi genów. W taką skalę zjawiska musiały być zaangażowane inne czynniki środowiskowe - najprawdopodobniej styl odżywiania.
Nawyki żywieniowe badanych społeczeństw z kręgu kultur odmiennych od zachodniej bazują na regularnym spożywaniu nieprzetworzonych produktów roślinnych o niskim wskaźniku glikemicznym. (Oto link do badania.)
Jeśli dieta odgrywa rolę w pojawianiu się trądziku, prawdopodobnie wynika to ze zdolności niektórych pokarmów do nasilania złożonych procesów powodujących trądzik. Najbardziej aktualne założenia dotyczące relacji trądziku i stylu odżywiania przypisują rolę produktom mlecznym i konkretnego wskaźnika glikemicznego przypisanego żywności.
W następnym artykule przyjrzymy się bliżej obu teoriom i zasugerujemy środki, które mogą pomóc w walce z trądzikiem.
Ostatnia ocena
- 4.3 (120)
MÁDARA Organic Skincare Skin Equal Foundation, 40 Sand (30 ml)
-30%- 40 Sand
- 10 Porcelain
- 20 Ivory
- 30 Rose Ivory
- 50 Golden Sand
- +5
- Dla wszystkich rodzajów skóry
- Bardzo lekka konsystencja
- Z przeciwutleniaczami
129,86 zł 186,00 zł (4.328,67 zł / l)Dostawa do 26 września
- 4.7 (24)
Antos Olejek arganowy, 50 ml
- Do pielęgnacji skóry i włosów
- Bogaty w mikroelementy
- Butelka z pompką wykonana z aluminium
43,99 zł (879,80 zł / l)Dostawa do 26 września
- 3.3 (3)
Balade en Provence Mydło 4w1 dla mężczyzn, 80 g
- Do mycia twarzy, ciała, włosów oraz do golenia
- Ma pielęgnujące działanie
- Zmydlane na zimno i łagodne dla skóry
48,99 zł (612,38 zł / kg)Dostawa do 26 września
- 4.3 (76)
LÉA NATURE SO BiO étic Kremowe mydło do mycia twarzy z oślim mlekiem, 100 g
- Do każdego rodzaju skóry
- Chroni przed wysuszeniem
- Wspaniały zapach
19,99 zł (199,90 zł / kg)Dostawa do 26 września