Konopia

Konopia jest jedną z najstarszych, uprawianych roślin. Początkowo pochodziła z  Azji Środkowej, obecnie jest zadomowiona w Europie. Ta roślina ma wielostronne zastosowanie , np. przemyśle włókienniczym, w przemyśle spożywczym lub kosmetykach. Ze względu na zrównoważony  stosunek  substancji działających, zawartych w oleju konopii jest używany jako olej jadalny  i olej w kosmetykach. On wspiera  naturalną barierę skóry  i wiąże wilgoć . Jej hamujące zapalenia działanie,  umożliwia zastowoanie przy  pielęgnacji chorej , częściowo atopowej skóry . Olej konopii ma ponadto bardzo silne działanie  regenerujące na skórę, przeciwutleniaczowe i odnawiające komórki  i tym samym nadaje się wyśmienicie dla skóry dojrzałej  i suchej. On jest szybko wchłanialnym , wygładza skórę i ją zmiękcza.

Właściwości kosmetyczne:

  • regeneracja komórek i ich aktywacja
  • wiązanie wilgoci
  • wspieranie bariery obronnej
  • przeciwzapalne, także przy neurodermitis
  • silny przeciwutleniacz
  • idealny dla skóry dojrzałej i suchej
  • szybkowchłanialny
  • wygładza skórę i ją zmiękcza

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych" , Linz, Freya wydawnictwo, 3 edycja  2012


Produkty z Konopia.