Kurkuma

Ta roślina  należy do rodziny imbirowatych  ij est znana pod nazwą  " szafranu indyjskiego" lub żółtego  korzenia. Zadomowiona jest w Indiach  i południowej Azji . Znana jest  jej zmielona forma, głównie jako przyprawa kuchenna. Ale szczególnie w medycynie chińskiej i ajuwerdyjskiej  jest ostryż  cenionym terapeutykiem dla skóry , ponieważ posiada silne przeciwutleniaczowe , przeciwzapalne , udrożniające , leczące rany i wspierające krążenie, działanie. Szczególnie przy trądzikiu i  wypryskach  jest godny polecenia , ale również przy innych  stanach zapalnych skóry z obrzękami. 

Właściwości kosmetyczne:

  • silne antyoksydacyjna, przeciwzapalne i lecznicze działanie, idealny na trądzik i wypryski
  • łagodzi obrzęki & wspiera ukrwienie

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo  3rd Edition 2012


Produkty z Kurkuma: