Oset

Olej z krokosza barwierskiego jest wyciskany z nasion krokosza barwierskiego , zwanego także ""fałszywym szafranem". Ta roślina pochodząca pierwotnie z Egiptu , jest dzisiaj szeroko rozpowszechniona w Indiach, Meksyko i USA. Olej ostu jest lekkim olejem , nadającym się wspaniale dla pielęgnacji skóry tłustej . Ze względu na zawartość kwasu linolowego  nie wywołuje warstwy oleistej na skórze i nie błyszczy , ale jest szybkowchłanialnym. Emulsja  działa matująco  i w połączeniu z innymi substancjami hamującymi zapalenia  nadaje się ten olej  do pielęgnacji bardzo nieczystej skóry. Zawarta w oleju witamina K wspiera  optymalnie pielęgnacją skóry  mającej skłonności do trądzika różowatego  oraz redukuje cienie pod oczami. 

Właściwości kosmetyczne:

  • przeciwzapalne
  • regeneracyjne
  • wspierające barierę ochronną
  • regulujące keratynizację
  • łatwo i szybko wchłanialny, nieprzetłuszczający
  • idealny dla skóry tłustej i zanieczyszczonej
  • przeciwdziała cieniom pod oczami i czerwonym żyłkom

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce naturalnych kosmetyków", Linz, Freya wydawnictwo , 3rd Edition 2012


Produkty z Oset.