Polirycynooleinian poliglicerolu

Ten emulgator (E 476)  jest produkowany z gliceryny i kwasu rycynolowego ( olej rycynowy) i jest wykorzystywany zarówno w kosmetykach  jak i przemyśle farmaceutycznym  oraz spożywczym . On jest bardzo dobrze tolerowanym przez skórą i  ppraktycznie nie wywołuje żadnych podrażnień.

źródło:Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo,3. edycja 2012