Aloes

Aloes pochodzi z rodziny liliowatych i jest obecnie uprawiany na całym świecie. Pierwotnie pochodził prawdopodobnie z Sudanu  lub Półwyspu Arabskiego . Liście Aloes Vera zawierają - zależnie od  ich użytej części, bardzo różne składniki. Żel aloesu odpowiada wodnistemu miąższowi  wnętrza liści , lateks aloesu  jest gorzką wydzieliną  pochodzącą  z kory liści  otaczającej miąższ.  W produkcji kosmetyków jest używany żel aloesu.
Czysty  żel aloesu ma działanie kojące przy swędzeniu , chłodzące , hamujące zapalenia i utrzymujące wilgoć. On posiada minimalny potencjal podrażnienia  i dlatego jest tak wspaniałym dla podrażnionej  i wrażliwej skóry . Reakcje alergiczna na Aloes są niezwykle rzadkie. Prawdziwy Aloes  posiada bardzo silne przeciwutleniaczowe działanie. Zawarty w liściu żel  hamuje substancje , odgrywające rolę w powstawaniu uszkodzeń tkanek i pobudza produkcję kolagenu.  Również pewne działanie przeciw wirusom, bakteriom i grzybom  zostało potwierdzone, jak i  działanie pielęgnacyjne przy trądziku . Sucha , podrażniona  i wrażliwa skóra  korzysta z działania tej rośliny. Również przy pielęgnacji skóry  z łuszczycą , zapaleniem skóry , trądzikiem i skóry oparzonej po opalaniu  może być aloes użyty.

Właściwości kosmetyczne:

  • łagodzi świąt, chłodzi & hamuje zapalenia
  • utrzymuje wilgoć
  • przeciwutleniacz, pobudza produkcję kolagenu
  • skuteczny przeciwko niektórym wirusom, bakteriom i grzybom
  • idealny dla skóry suchej, podrażnionej i wrażliwej
  • w leczeniu łuszczycy, zapalenie skóry, trądziku i oparzeniom po opalaniu

 źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych ", Linz, Freya wydawnictwo , 3rd Edition 2012


Produkty z Aloes.