Kamelia

Główna część olejków kamelii jest produkowana w Chinach. Jej gatunek Camelia Sinensis jest krzewem herbacianym , dlatego ten olejek jest też zwany olejkiem  nasion herbaty. Ponieważ ze strony UE nie ma żadnych przepisów kontroli jakości, jest godne polecenia zwrócenie uwagi ,  przy produktach z tym olejkiem, na odpowiednie certyfikaty surowców.
Olej z nasion Kamelii ma silne działanie produkowania warstwy  na skórze i jej wygładzania  oraz pielęgnacji.  On jest szybko wchłanialny  i redukuje  jej podrażnienia. On jest łagodny i nadaje sią wspaniale dla pielęgnacji  suchej i podrażnionej skóry.

Właściwości kosmetyczne:

  • powstawanie warstwy na skórze & intensywnie pielągnując, optymalny dla suchej skóry
  • wygładzanie skóry
  • szybko wchłanialny
  • łagodnie pielęgnujący & łagodzący podrażnienia, idealny dla podrażnionej skóry

Zielona herbata (Camellia Sinensis):

Wiecznie zielony krzew  zielonej herbaty rośnie głównie w Chinach, Sri Lance , Turcji, Japonii i Persji.  Ona jest od tysięcy lat używana jako napój  pobudzający, wspaniale pachnący  i posiadający przeciwutleniaczowe właściwości, które też są wykorzystywane w ksmetykach.  Wywołane przez działanie środowiska  szkody na skórze jak działanie promieni UV i dym z papierosów  mogą być zapobiegane poprzez działanie tej herbaty. Także sucha, wrażliwa skóra i skóra podrażniona  korzystają z jej restruktywnego działania.

Właściwości kosmetyczne.

  • silny przeciwutleniacz, chroni skórę przed działaniem środowiska
  • idealna dla skóry suchej, wrażliwej i podrażnionej

źródło: Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, wydawnictwo freya,3.edycja 2012


Produkty z Kamelia: