Kwas askorbinowy

Witamina C jest  rozpuszczalną w wodzie witaminą , która chemicznie jest bardzo niestabilna i dlatego dociera do skóry w bardzo małych ilościach. W kosmetykach używa sią dlatego pochodne, które dopiero w skórze, zostają rozszczepione na kwas askorbinowy i dlatego umożliwiają lepszą stabilność produktu. Do nich należą:

  • rozpuszczalny w tłuszczach PALMITYNIAN ASKORBYLU , to jest  estryfikowana kwasem palmitynowym, witamina C
  • Sól sodowa fosforanu askorbylu , rozpuszczalna w wodzie sól kwasu askorbinowego

Witamina C pobudza metabolizm tkanki łącznej i enzymy odpowiedzialne  za produkcję kolagenu-  jednocześnie hamuje zużycie kolagenu . Dlatego ma działanie regenerujące  szkody w tkance łącznej i uzdrawiające. Ponadto ma wit.C działanie  stabilizacyjne na barierę skóry i poprawia  jej wygląd przy zapaleniach i nieczystej skórze . Ona posiada właściwości redukowania plam starczych.

Właściwości kosmetyczne:

  • stymuluje metabolizm tkanki łącznej
  • stymuluje produkcję kolagenu, hamuje zużycie kolagenu
  • leczy uszkodzenia tkanki łącznej
  • przeciwdziała zapaleniom i nieczystościom skóry
  • zmniejsza plamy starcze

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo, 3rd Edition 2012


Produkty z Kwas askorbinowy :