Lanolina

Lanolina pochodzi z wydzieliny gruczołów łojowych owiec , który jest ekstrahowany z runa tych zwierząt. Po wymyciu runa  i cenryfugowaniu  wody po myciu  zostaje pozyskany wosk runa jako surowy surowiec  i poddany dalszemu przetwarzaniu.

W produktach kosmetycznych ma lanolina bardzo efektywne działanie nawilżające , zmiękczające i lecznicze, szczególnie przy popękanej skórze  i skórze suchej, się łuszczącej. Ona daje wspaniałą podstawę produktów pielęgnacyjnych dla uszkodzonej, łuszczącej się, atopowej i zapalnej skóry, ponieważ  działa przeciwzapalnie i wspiera regenerację skóry. Ona może wnikać bardzo głęboko w skórę  i tam utrzymywać wilgoć. Lanolina posiada bardzo minimalny potencjał alergiczny.

Alkohol lanolinowy : alkohole z wosku runa  są izolowanymi , niezmydlającymi składnikami wosku wełny i są używane jako pielęgnujące emulgatory w produkcji kosmetyków. One zawierają głównie sterole  i są bardzo podobne, w ich działaniu, roślinnym , niezmydlającym surowcom ,  to znaczy poprawiają barierę ochronną skóry i wiążą wilgoć w skórze. Te alkohole działają ponadto  bardzo nawilżająco , zmiękczają skórę i ją wygładzają. Użyte w szminkach i produktach pielęgnacji ust  są uważane za  dawców konsystencji, wspierające leczenie i poprawiwjące przyczepność produktu. Również są bardzpo chętnie używane w maściach. 

źródło:  Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, wydawnictwo  Freya, 3. edycja 2012


Produkty z Lanolina.