Masło Shea

Masło Shea  jest pozyskiwane z pestek owoców afrykańskiego drzewa masłowego , które nadal jest w Afryce zadomowione.
Bardzo wysoką zawartość , kosmetycznie bardzo wartościowych surowców  ,wykazuje natywne masło Shea. To się odnosi do wysokiej koncentracji tokoferoli, jak i  przeciwutleniaczowo działających składników. Masło Shea ma bardzo silne natłuszczające działanie, natywne - ma działanie lecznicze. Zawartość  chroniących komórki tokoferoli, jest zależna od rejonów uprawy  tego drzewa. Masło Shea może  zawierać zanieczyszczenia i dlatego w Europie, jest dopuszczone na rynek  tylko po przeprowadzonych badaniach przez niezależne laboratoria. Dlatego jest godne polecenia zwrócenie uwagi, podczas kupna , na odpowiednie certyfikaty.
Dzięki szerokiemu zakresowi  zawartych surowców reguluje ono wilgoć skóry w naturalny sposób, ma działanie odżywiające , kojące i uspakajające. Warstwa lipidowa skóry zostaje wzmocniona  i masło Shea nadaje sią wspaniale do pielęgnacji skóry  suchej. atopowej  i uszkodzonej. Ono jest bardzo dobrze tolerowane  i łagodzi podrażnioną  i zniszczoną skórę. Ono daje uczucie delikatności na skórze i jest łatwe w użyciu.

Kosmetyczne właściwości:

  • odżywcze & ochronne
  • nawilżające
  • koi & łagodzi skórę atopowego zapalenia
  • bardzo dobrze tolerowane , dla pielęgnacji  skóry łuszczącej i podrażnionej
  • intensywnie pielęgnujące & przeciwutleniaczowe

źródło: . Heike Käser 2010, "Surowce naturalnych kosmetyków", Linz, wydawnictwo  Freya, 3.edycja   2012


Produkty z Masło Shea.