Mocznik

Mocznik jest częścią własnego systemu skóry, zachowującego wilgoć. Jako substancja jest on szczególnie dobrze tolerowanym. W kosmetykach  jest użyty syntetycznie produkowany mocznik , który bardzo chętnie jest użyty w leczeniu neurodermitis, atopowego zapalenia skóry  i zaburzeń keratynizacji. Mocznik działa wiążąco  na wodę i rozluźnia zrogowaciałą skórę. Dzięki temu może łój lepiej spływać , co ma szczególnie ważne znaczenie przy skórze tłustej  i nieczystej. W wysokim stężeniu działa mocznik lekko  przeciwbakteryjnie i łagodząco na swędzenie. Następną zaletą mocznika jest  jego penetrujące działanie , co poprawia zdolność wchłaniania skóry. Tym samym wspiera on własną barierę ochronną skóry.

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce naturalnych kosmetyków", Linz, Freya wydawnictwo , 3 edycja 2012


Produkty z Mocznik .