Morela

Drzewo moreli należy do rodziny różowatych i pochodzi prawdopodobnie z Chin .W czasach  rzymskich dotarło do Włoch. Dzisiaj jest rozpowszechnione w regionie Morza Śródziemnego , Turcji , Europie Wschodniej jak i USA, Kanadzie , Południowej Afryce , Australii i Nowej Zelandii. Jądra owoców zawierają  jasno-żółty , delikatny i pachnący podobnie do  marcepanu , olejek , który nie tylko jako kosmetyczny , ale również  jako olej jadalny, może być użyty. W kosmetykach jest używany olejek jąder moreli  jako uniwesalny olej podstawowy , który również nadaje się dla skóry wrażliwej i jest łatwo wchłanialny. Poprzez jego  łagodność  jjest on idealny w pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt, nadaje się do usuwaniania makijażu lub mycia dziceka.  Również w lekkich kremach nawilżających i w pielęgnacji suchej skóry jest ten olejek stosowany. 

Właściwości kosmetyczne:

  • wygładzający
  • kojący skórę
  • szybko wchłanialny
  • dobry olejek masażu
  • ochronny & utrzymujący wilgoś

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo,  3rd Edition 2012


Produkty z Morela.