Niacyna

Inne nazwy:  amid niacyny, witamina B3, kwas nikotynowy .
Niacyna jest ogólnym określeniem dla kwasu nikotynowego i jego pochodnych . Ona jest witaminą  gupy witamin - B , wystąpującą głównie w zbożu, mięsie i owocach.Ona jest bardzo zaangażowana w procesach   wzrostu komórek  i bardzo lubianym  składnikiem preparatów  przeciw starzeniu się skóry , jak i w terapii trądzika, gdzie reguluje produkcję  łoju  i działa hamująco przy zapaleniach.  Ochronna funkcja skóry zostaje wzmocniona , utrata wilgoci, zredukowana - to ma bardz pozytywne działanie  na skórę atopową , ponieważ amid niacyny jest bardzo dobrze tolerowanym. W pielęgnacji skóry dojrzałej  redukuje zmarszczki i przebarwienia i podnosi elastyczność skóry. 

Właściwości kosmetyczne:

  • wygładza skórę, redukuje plamy przebarwieniowe, wspiera elastyczność skóry, optymalna w produktach przeciw starzeniu się. 
  • reguluje produkcję łoju , działa hamująco na zapalenia , idealna pielęgnacja przy trądziku
  • wspiera funkcję bariery skóry, zmniejsza utratę wilgoci
  • bardzo dobrze tolerowana , nadaje się dla skóry atopowego zapalenia

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo  3. edycja 2012


Produkty z Niacyna.