Orzech makadamia

Orzech Makadamii pochodził początkowo z Australii i został rozpowszechniony  od 1930 roku  w całym obszarze południowego Pacyfiku , jak i Południowej Afryce. Drzewo Makadamii  jest zawsze zielonym drzewem , posiadającym podobne do kasztanów, owoce. Olej Makadamii charakteryzuje wysoka zawartość  kwasu oleopalmitynowego , który pierwotnie został wykryty w  tłuszczach zwierzęcych .  Tym samym wspiera  wsiąkanie oleju w skórę  i może być wspaniale na niej rozprowadzany, co dało jemu pierwsze miejsce stosowania jako olej masażu. Również do masażu aromatycznego z dodatkiem olejków eterycznych  jest on wspanaiłą podstawą. W produktach kosmetycznych jest uważany za cudowną alternatywę  dla olejku z  norki  ze względów etycznych  i ochrony zwierząt.
Sucha, popękana  i wrażliwa skóra  zostaje zmiękczona, wygładzona  i regenerowana z pomocą tego olejku . Także łamliwe i bardzo suche włosy  są optymalnie pielęgnowane przy pomocy tego  wyjątkowego olejku.

Właściwości kosmetyczne:

  • wspiera chłonność skóry
  • wygładza & regeneruje suchą, popękaną i wrażliwą skórę
  • idealny dla pielęgnacji suchych, łamliwych włosów

źródło:  Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, wydawnictwo Freya, 3. edycja 2012


Produkty z Orzech makadamia.