Sucrose Cocoate

To jest bardzo łagodny środek powierzchniowo czynny produkowany  z kwasów tłuszczowych zawartych w  oleju kokosowym  i cukru z buraków cukrowych. On jest spotykany w szamponach , emulsjach do mycia  zakresu intymnego i żelach pod prysznic. W szamponach łagodzi  elektrostatyczne napięcia włosów i je udelikatnia. Również może łagodzić podrażniające działanie innych tenzydów.

źródło: Heike Käser 2010, , "Surowce kosmetyków naturalnych", linz, wydawnictwo Freya, 3.edycja 2012