Wosk Candelilla

Wosk , pozyskiwany z rośliny wilczomlecza, rosnącej głównie w Meksyku i  Teksasie. Dla ochrony przed utratą wilgoci wydziela roślina  delikatną powłokę wosku.  Poprzez obcinanie i  ogrzewanie jej pędów  można pozyskać wosk kandelila . Ta roślina należy do grupy roślin chronionych i produkcja wosku jest bardzo ostro  kontrolowana przez rząd meksykański.  Wosk wilczomlecza  jest rozpowszechnionym w produktach kosmetycznych  , szczególnie  dzięki jego przyjemnemu uczuciu na skórze , nie sklejaniu  i łączenu się z innymi olejkami . On jest głównie  używany w  emulsjach, odżywkach do włosów  jak i szminkach. Włosom daje połysk, lepszą chwytność i  łatwość rozczesania.

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo , 3rd Edition 2012


Produkty z Wosk Candelilla.