Czarny kminek

Czarny kminek należy do rodziny  jaskrowatych  i jest głównie uprawiany na Bliskim Wschodzie , w Indiach , Turcji i Grecji.  W Europie jest  rośliną ozdobną. Do jego gatunków należą Damasceński czarny kminek (Nigella Damascena) i Czarnuszka polna (Nigella Arvensis).
Olej z czarnego kminku jest , ze względu na zawarte olejki eteryczne, bardzo skoncentrowany , ale to daje jemu głównie zapach  i skuteczne działanie.  On działa jako przeciwutleniacz  i wspiera  własne procesy metaboliczne skóry. Ponadto reguluje  proces rogowacenia  i wspiera barierę ochronną skóry , co w dłuższym czasie pomaga utrzymać wilgotność skóry. Regeneracja własnej bariery lipidowej zostaje wzmocniona.
Olejek z nasion czarnego kminku ma działanie przeciwalergiczne, hamujące zapalenia i lekko przeciwbakteryjne. On działa łagodząco na bóle  i jest skuteczny przy  skurczach mięśniowych. Ponadto jest środkiem wyksztuśnym i przeciwdrgawkowym.
Olej z czarnego kminku nadaje się wspaniale  dla pielągnacji  skóry po reakcjach alergicznych, skóry swędzącej  i zapalnej.

Właściwości kosmetyczne:

  • przeciwutleniacz
  • wspiera metabolizm skóry
  • reguluje keratynizację
  • utrzymuje równowagę wilgoci i funkcje ochronne skóry
  • łagodziu bóle ,ma działanie przeciwzapalne i antyalergiczne
  • optymalna pielęgnacja dla alergików jak i skóry swędzącej i  zapalnej 

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo  3. edycja 2012

W terapii aromatycznej est olejek z czarnego kminku  wzmacniający,tonizujący i ocieplający i jest głównie stosowany w  kuchni aromatycznej.

źódło: Markus Schirner 2002 "Olejki aromatyczne", Schirner wydawnictwo Darmstadt,4.edycja 2011


Produkty z Czarny kminek.