Ektoina

Ectoin ® jest aminokwasem, który w przyrodzie jest pierwotnie produkowanym przez mikroorganizmy  i służy  jako ochrona przed gorącem i działaniem promieniowania UV. On jest także produkowany w laboratoriach  na podstawie kultur bakteryjnych .
Ectoine  to cząstki , wiążące duże ilości wody  i utrzymujące stabilnie  koncentrację wody  w obrębie komórkowym, co np.  redukuje następstwa stresu wywołanego promieniowaniem UV-.  Ponadto łagodzą  proces redukcji komórek skóry  poprzez działanie składników środowiska zewnętrznego  jak np. obciążenie tenzydami , gorącem lub zimnem.  Własna produkcja bałek  chroniących przed szkodliwym działaniem UV promieniowania  zostaje pobudzona.
Ectoin ®  ma również działanie  nawilżające, pobudzające własną barierę ochronną skóry , stabilizujące i kojące. Wszystkie te zalety  dają substancję , która  jest użyta nie tylko w w pielęgnacji skóry suchej  i dojrzałej , ale również do pielęgnacji skóry  wrażliwej i poddanej działaniu promieni słonecznych.

źródło:Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo, 3rd Edition 2012


Produkty z Ektoina.