Lawenda

Ta znana roślina należy do rodziny jasnotowatych  i jest bardzo wielostronną rośliną leczniczą.  Lawenda ma działanie lecznicze, wspierające krążenie, hamujące procesy zapalne i kojące i w pewnym zakresie przeciwgrzybicze  jak i przeciwbakteryjne. To działanie jest bardzo silne w eterycznych olejkach lawendy. Także w reakcjach alergicznych jest  wykorzystywane jej,  hamujące zapalenia, działanie, ponieważ olejek lawendy jest jednym z niewielu, które mogą być stosowane bezpośrednio na skórę. Przy zapaleniach działa  lawenda pobudzająco na proces gojenia  i łagodzi bóle. Używany, stopniowo nakraplany na ranę zapobiega ten olejek powstawaniu pęczerzy. Mimo tych wielu zalet konieczna jest uwaga, ponieważ lawenda może sama wywoływać reakcje alergiczne, co należy jednak do rzadkości. Obok prawdziwej lawendy  istnieje wiele podtypów i hybrydów. Jeśli ktoś szuka " prawdziwą lawendę" , powinien zwrócić uwagę na nazwę: ""Lavendula Angustifolia" lub " wspaniała lawenda". 

Właściwości kosmetyczne:

  • lecznicza, hamująca proces zapalny & przeciwbakteryjna, idealna przy trądziku  jak i nieczystej & zapalnej skórze
  • może być czysto używana

źródło:  Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, wydawnictwo  Freya, 3.edycja 2012

Ekstra lawenda jest zbierana tylko  we francuskich Alpach i pochodzi ze zbiorów dzikorosnących.  W terapii aromatycznej działa lawenda pobudzająco, podpierająco i wzmacnia nerwy, dodatkowo uspakaja i łagodzi stany depresyjne. Ona jest używana przy lękach i koszmarach sennych, ale także przy przygnębieniu, bezsenności, pobudliwości nerwowej i drażliwości. W ciąży nie wolno używać lawendy!

źródło: Markus Schirner 2002,"Olejki aromatyczne", Schirner wydawnictwo, Darmstadt, 4. edycja  2011


Produkty z Lawenda.