Olejek marula

Marula drzewo , pochodzące z rodziny nanerczowatych rośnie głównie dziko  na południu Afryki. Jego owoce są podstawą odświeżających i alkoholowych napojów. Olejek jest pozyskiwany z twardych nasion i u tubylców Zulu jest uważany za symbol  kobiecej płodności , miękkości i tkliwości.
Marula ma właściwości przeciwutleniaczowe, odżywiające, wiążące wilgoć i dlatego nadaje się wspaniale do pielęgnacji  suchej, łatwo pękającej skóry, ale również do pielęgnacji włosów. Na skórze pozostawia uczucie  bardzo miękkiej, szczególnie wypielęgnowanej skóry. On jest używany  także w produktach pielęgnacji twarzy i jest doskonałym olejkiem masażu.Olejek Marula wzmacnia  własną ochronę tłuszczową skóry, jest bardzo powlnie wchłanianym. Dlatego nadaje się tak wyśmienicie jako ochrona przed wpływami środowiska. Ponieważ obniża utratę wilgoci przez skórę, przeciwdziała zapaleniom , zaczerwieniom,  nie wywołuje podrażnień i jest bardzo dobrze tolerowanym.

Właściwości kosmetyczne:

  • bardzo ochronny & niepodrażniający, optymalny przy zaczerwienionej skórze
  • intensywnie pielęgnujący, przeciwutleniaczowy, odżywiający & wiążący wilgoć, idealny dla suchej skóry
  • zapobiega utracie wilgoci przez skórę
  • nadaje się również do pielęgnacji włosów

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo  3.edycja 2012


Produkty z Olejek marula.