Porzeczki

Ponad 150 gatunków porzeczki należy do rodziny agrestowatych i są zadomowione głównie w Europie i Azji, pojedyńczo w USA . Ich olej może pochodzić z owoców porzeczek czerwonych ( Ribes Rubrum L.). Olejek porzeczek ma silne działanie  przeciwzapalne i pobudza własną barierę ochronną skóry , przy równoczesnym stabilnym utrzymaniu wilgoci w skórze. Ponadto ma właściwości ochronne dla komórek  i pobudza ich regenerację , co jest bardzo pozytywne dla skóry dojrzałej , ale również  przetłuszczonej, nieczystej i wrażliwej skóry.

Właściwości kosmetyczne:

  • przeciwzapalny & łagodzący swędzenie
  • regenerujące 6 ochronne
  • idealny dla skóry nieczystej, tłustej i wrażliwej skóry
  • optymalny dla skóry dojrzałej

źródło: Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych ", Linz, Freya wydawnictwo,  3-a Ribes Rubrum L.). Olejek porzeczek jest silnie  edycja 2012


Produkty z Porzeczki: