Wąkrota azjatycka

Zielona wąkrota azjatycka, zwana również CENTELLA , należy do rodziny baldaszkowatych i jest zadomowiona w tropiku. Na wilgotnej ziemi można ją również hodować w domu . W medycynie ajuwerdyjskiej  należy do najważniejszych leczniczych roślin - według legendy przewracał się z boku na bok  ranny, bengalski tygrys  w jej liściach  i został uzdrowiony. Dlatego jest też zwana "trawą tygrysią".  Ona ma właściwości  przeciwbakteryjne i uzdrawiające, zapobiega powstawanie guzów  i wrzodów , łagodzi powstawanie blizn i  wzmacnia żyły. W pielęgnacji skóry nadaje się  do pielęgnacji dojrzałej skóry , ponieważ wspiera produkcję obwodowych  naczyń krwionośnych  i własną produkcję kolagenu skóry. Również skóra z wypryskami, zapalna, po oparzeniach  korzysta z jej leczniczych właściwości. Anemiczna cera  źle ukrwiona skóra odzyskuje jej zdrowy, śżwieży wygląd. 

Właściwości kosmetyczne:

  • silne uzdrawiające rany & przeciwbakteryjne, dla wypryskowej , rannej & oparzonej skóry
  • sprzyja  produkcji nowych  obwodowych naczyń krwionośnych , szczególnie przy anemicznej cerze
  • promuje produkcję kolagenu, idealna dla skóry dojrzałej
  • wspiera krążenie, wzmacnia żyły, zmniejsza powstawanie blizny

źródło:Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo, 3.edycja  2012


Produkty z Wąkrota azjatycka: