Dziurawiec zwyczajny

Dziurawiec zwyczajny jest znany z jego właściwości leczniczych. Konieczna jest ostrożność , ponieważ ta roślina zawiera czerwony barwnik - hyperycynę , mający  działanie  uczulające na światło  co podnosi wrażliwość skóry na światło.  Dziurawiec  przekonuje z jego działaniem przeciwzapalnym  i antybakteryjnym . On jest stosowany przy źle się gojących ranach, wypryskach, skazach , atopowym zapaleniu skóry i stłuczeniach i jest ogólnie dobrze tolerowanym.  Także nieczysta i uszkodzona przez promienie słoneczne skóry korzysta z jego właściwości działania.

Właściwości kosmetyczne:

  • podnosi wrażliwość skóry na światło  idlatego nadaje się tylko do pielęgnacji nocnej
  • silne działanie hamujące zapalenia & przeciwbakteryjne
  • optymalny przy rannej, uszkodzonej przez słońce skórze & skórze nieczystej
  • silnie leczniczy przy wypryskach, dermatozach & atopowym zapaleniu skóry

źródło:  Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Verlag wydawnictwo, 3. edycja 2012

W terapii aromatycznej  łagodzi dziurawiec depresję, ma działanie harmonizujące i wzmacnia nerwy. On działa uspakajaąco i pomaga przy zaburzeniach snu.

źródło:  Markus Schirner 2002, "Olejki aromatyczne ", Schirner wydawnictwo, Darmstadt, 4. edycja 2011


Produkty z Dziurawiec zwyczajny .