Tokoferol

Pod nazwą "Tokoferol"  zawarte są różne E - pochodne witamin. On ma działanie silnie przeciwutleniaczowe i ochronne komórki i jest, w małych lub dużych ilościach, zawarty w olejach roślinnych. Tym samym jest tokoferol najlepszą  własną ochroną roślin  przez utlenianiem.Ponadto wiąże tokoferol wilgoć w warstwie rogowej skóry. On działa odnawiająco na komórki  i hamuje zapalenia, łagodzi szkody wywołane przez promieniowanie UV i wygładza widocznie skórę. W dużych ilościach nie ma działania podrażniającego i jest ogólnie dobrze tolerowany. 

źródło:Heike Käser 2010, zobacz "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, Freya wydawnictwo, 3.edycja  2012


Produkty z Tokoferol: